SEO Hakkında Yanlış Önyargılarınız Var

SEO Hakkında Yanlış Önyargılarınız Var SEO Hakkında Yanlış Önyargılarınız Var Smartien

Sıralayalım; Yanlış Önyargı; Google arama sıralamalarına müdahale mümkün değil, yapılıyorsa da bunlar etik yöntemler ile değildir. Web sitemi tehlikeye atar.

SEO Çalışmalarına uzak mısınız? Google zaten en iyisini bilir, bu sıralamaları kendi belirliyor diye mi düşünüyorsunuz? Daha yeni sektöre girmiş rakibinizi Google sıralamalarında 25 senelik firmanızın önünde görene kadar bekleyin, bakalım hala aynı şekilde mi düşüneceksiniz?

SEO çalışmaları bir nevi manipüle olarak adlandırılıyor. Aslında bu temelde çok doğru bir tanım değil. SEO çalışmaları bir ISO standart çalışması olarak görülmelidir. Asla etik olmayan uygulamalar değillerdir. Hatta arama motorlarının kesinlikle yapmalısınız diye dayattığı uygulanması zorunlu yöntemlerdir. SEO çalışması yapılmayan bir web sitesi, arama motorlarının genel algoritmaları içinde sürüklenmesine izin verilen, bilgi okyanusundaki ağaç parçası gibidirler. Bir şekilde kıyıya varmış olmaları onları doğru yapılmış bir iş olarak görmemizi sağlamaz. SEO çalışması yaptıran, okyanusta gitmek istediği yeri kendi seçen ve hızla ulaşan gemi olarak tanımlayabileceğimiz diğer web siteleri karşısında her zaman çaresizdirler.

SEO yöntemlerini gereksiz ve tehlikeli bulmanızın önyargısını oluşturan asıl neden aslında firma sahipleri değildir.

Ülkemizde maalesef bir çok SEO uygulayıcısı, çabuk para kazanma hırslarından dolayı aslında SEO uygulamaları içinde Google’ın asla kabul etmediği veya Negatif SEO olarak bilinen pek çok yöntemi umarsızca kullandıkları için SEO çalışmaları sanki etik olmayan yöntemler olarak bilinmesine neden olmuşlardır.

Yanlış Önyargı;  SEO Çalışması mı ? İşte site ne kadar tıklanırsa o site arama sıralarında yükselir?

Bu inancınız var ise SEO çalışmasından bir o kadar uzak duracaksınız demektir. Hayır, düşünceniz yanlış. Eğer doğru olsa idi internete yeni girmiş hiçbir site arama sıralarında asla yükselmemeli idi, değil mi? Sitenizin ziyaretçi trafiği arama motorları için önemli olsa da asıl değerli olan, arama motorlarının belirlediği kriterleri yerine getiren sitelerdir. Bu kriterler içinde ziyaretçi trafiği kesinlikle öncelikle istenen bir kriter değildir.

Yanlış Önyargı; Zaten Google’a reklam veriyorum, İlk sayfada çıkıyorum? Ne gerek Var SEO çalışmasına?

Evet, her gün reklamlar ile ilk sayfada çıkabilmek için daha fazla para harcıyorsunuz değil mi? Çünkü her gün daha fazla site internetteki yarışa giriyor. Ve hepsi ilk sizin gibi düşünüyor. Hepsi reklam veriyor. Google reklamları açık arttırma prensibi ile çalıştığından kim daha fazla veriyorsa o ilk sırada çıkıyor. Ve eğer sizin siteniz organik arama sıralamalarında iyi bir yerde değilse siz ilk sıra için Google’a rakibinizden daha çok para ödemek zorundasınız.

Yani SEO çalışmaları ve SEM, yani arama motorları reklam çalışmalarının alternatifi değil, ortağıdır.

Yanlış Önyargı; Sitemi eskiden yaptırdım, Sonra SEO çalışması da yaptırdım hiçbir etkisi olmadı?

SEO kriterleri bilinmeden önce illa özgün olsun diye web tasarımcılarının toplama kodlamalar ile özel yazdık adı altında yapılan web sitelerinin neredeyse tamamı SEO kriterlerini sağlamamaktadır. SEO çalışmaları son birkaç yıldır ülkemizde ilgi konusu olmuştur. Ve site kodlaması güncel site yönetim sistemleri kullanılmadan yapılırsa ancak SEO uyumundan bahsetmek mümkün olur. Size SEO çalışması yapıyoruz diye gelen kişiler, muhtemelen sitenizin linkini olmadık sitelere ekleyerek yani backlink havuzları ile sitenizi yükseltmeye çalışmıştır. Veya başka olumsuz SEO yöntemleri kullanmışlardır. Bırakın SEO dan medet ummayı, sitenizi arama motorlarında kaybetmediğinize sevinmelisiniz.

Kaliteli SEO çalışmaları, önce site analizleri ile başlar, arama motorları kriterlerinin hangileri yerine getirilip getirilmediği kontrol edilir, ardından eğer site yazılımınız uygunda SEO yazılımları kullanılarak yazılım tabanlı SEO yapılmalıdır. Sadece analiz edilip dua ederek sitenizin yazılımı iyileştirilemeyeceğine göre mutlaka yazılım tabanlı SEO yapılmalıdır. Ardından SEO çalışması bitmez, tekrar analizler yapılarak bu sefer link yapıları düzenlenir, tekrar istatistikler toplanır, bu sefer hangi kelime gruplarında ilerlenmesi isteniyorsa o kelime grupları için bu sefer içerik oluşturma çalışmaları başlatılır. Burada da kalınmaz site içi SEO çalışmaları bir yoluna sokulduktan sonra site dışı SEO çalışmalarına ağırlık verilir. Ve bu çalışmalar asla olmadık sitelere, yani sizin ile alakalı olmayan sektördeki sitelere link koymak yöntemi ile yapılmaz. Çok daha sofistike yöntemleri kullanmayı gerektirir. Bunları da Smartien’e ulaşınca anlatalım isterseniz.

Eğer siteniz üç dört yıllıksa ve yazılımında yaygın ve bilinen CMS sistemleri kullanılmamış ise en iyi SEO çalışması yöntemi yeni bir altyapı ile sitenizi SEO uyumlu olarak yeniden yapıp başlatmaktır. Hala SEO çalışmalarına nereden mi başlayacağım diye düşünüyorsunuz? SEO bir yarıştır. Yarışa da yarış arabası ile girilir. Üzerine ne kadar modifiye yapsanız da Şahin marka web siteniz ancak Doğan görünümlü olur. Asla bir Ferrari olmaz. Doğru yazılımlar ve doğru SEO uzmanları eşliğinde web sitenizi tekrar yapın.

Yanlış Önyargı; Tüm SEO uzmanları aynıdır? Herkes hemen hemen aynı şeyi söylüyor. Kime gitsek fark etmez.

SEO Uzmanı? Kime göre neye göre? Bu elinize neşter aldık diye göz ameliyatına çağırılmayı beklemek kadar komik ve ironik bir durum değil mi? SEO Uzmanı diploması veren bir üniversite bölümü açıldı da gözden mi kaçırdık?

Maalesef SEO konusunun bu kadar suiistimal edilmesi işte bu sebepledir. Herhangi bir eğitim kurumu bu konuda ne yetkindir, ne de öğretimini bu yönde yapmak gibi bir girişim vardır. Bu da toplumun SEO çalışmaları ile ilgilenenleri medyum, falcı statüsü ile aynı kefeye konması ile sonuçlanmaktadır.

SEO çalışmalarında kendini Uzman olarak tanıtan kişiler eğer size her aşamada rapor vermekten imtina ediyorsa o kişi Uzman değil, ancak ilgili kişi olabilir. Bir çok rapor edilemeyen ve etik olmayan yöntem ile siteniz üzerinde ameliyat yapacaktır.

Doğru SEO Uzmanı; işe site analizi ile başlar, sitenizin açılış hızından, site link haritalarına kadar size rapor sunmalıdır. Bu raporlardaki eksikleri de yazılım olarak birer birer gidermelidir. Ardında yine istatistiklere göre tekrar rapor vermelidir.

Bu raporlar sadece Google Analytics verileri değildir. Sitenize ne kadar ziyaretçi arttığı dışında site kalitenizin ne kadar arttığı noktasına odaklanmalıdır. Steye türlü türlü yanlış yöntemler ile ziyaretçi kazandırılabilinir. Ancak site yazılım kalitesinde buna rağmen bir değişiklik olmuyorsa işte o noktada “SEO Uzmanı” diye anlaştığınız kişiden şüphelenmeniz gereken bir noktadasınız demektir.

Ülkede neredeyse tüm SEO hakkındaki yazıların birebir aynı olması bu o yazıların tamamen doğru olduğunu veya doğru olan yanların birebir uygulandığı sonucunu doğurmamıştır. Bir çok web tasarım firması ve SEO firması daha kendi sitesini arama sıralamalarında sürünürken, çareyi Google’a reklam vermekte bulmuşken, sizin siteniz için çare olacaklarını iddia etmeleri çok komik değil midir?

SEO konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Master Tezi yapmaktayız. Smartien çalışanları olarak web tasarımı konusunda da her birimiz 20 senelik bir tecrübeye de sahibiz. Tüm bu bilgi birikimi ile artık sadece web tasarımı değil SEO konusunda da yetkin bir noktada olduğumuza inandığımız için SEO için yeni bir sistemler karması olan “Smartien SEO Machine” isimli projeyi başlattık. Google algoritması testlerinden oluşan analizler ile sürekli yazılım güncellemeleri ile yenilikçi ve rekabet için üretilmiş bir SEO yazılımı oluşturuyoruz. Bizi Facebook sayfamızdan da takip ederek

Smartien SEO Machine

hakkındaki gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Okunma 2562 defa