SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır Smartien

SEO uyumlu makale yazmak veya SEO uyumlu içerik hazırlamanın en önemli şartı kalite ve özgünlüktür. Anlamlı ve uzun vade sonuçlar getirmesi için SEO uyumlu içerik, sadece okuyucuyu oyalayan SEO kriterlerine uygun ama toplamında anahtar kelimeler yığını sinir bozucu bir içerik olmamalıdır. Gazete siteleri, hızlı hızlı hazırlanmış bu tuhaf yazılar ile tıklama kazandıkları için SEO uyumlu içerik budur diye düşünen kişi ve yazar sayısı arttı. Ama o yazıların öne çıkmasındaki asıl nedenler, o konu üzerinde daha iyi bir makale olmaması ve gazete sitesinin Domain Authority (DA) ve Page Authority (PA) gibi değerlerinin yüksek olmasıdır. Bir başka web sitesine tuhaf yazılar ile ziyaretçi trafiği kazandırsanız dahi kurumun itibarını zayıflatırsınız. Gelen ziyaretçiler site kalitesi hakkında kuşkuya kapılarak siteden daha hızlı ayrılır. Bu tuhaf yazılar yüzünden sitenin Google SEO kriterlerinde önemli yeri olan "ziyaretçi hemen çıkma oranı" tavan yapar. Ziyaretçilerin sitede kalma süreleri de yerlere düşer. Ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini özgün ve kaliteli içerik ile arttırabilirsiniz. SEO uyumlu içerik oluşturmadaki teknik amaç; bu iki değeri, hemen çıkma oranını ve sitede kalma sürelerini iyileştirmektir. Elbette diğer SEO kriterleri de yine sağlanmalıdır. Gelin şimdi SEO uyumlu makale nasıl hazırlanır madde madde anlatalım;

SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır?

SEO uyumlu makale hazırlamak için önce SEO uyumlu makale nedir ve neden sadece kaliteli ve özgünlük yetmiyor üzerine SEO kriterlerine de uyum gerekiyor onu öğrenelim.

Önemli Çıkarım; Bu yazı da SEO uyumlu makale yazımı hakkında tüm öğrenebileceğiniz bilgileri amasız, art niyetsiz bulacaksınız. Nedeni çok basit ifade edeceğim. Rekabetimiz SEO işinde çalışan meslektaşlarımız ile değil! Dünya İle. O yüzden hadi hep beraber her bir web sitesini sadece Türkiye için değil tüm dünya ile rekabet için "Mükemmel Hale Getirelim!". Zaten göreceksiniz başarılı bir SEO makalesi yazmak isterseniz yapılacak çok iş ama pek az zamanımız ve iş gücümüz var.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu makale veya SEO dostu içerik, arama motorlarının üst sıralarını hedeflemesi için SEO kriterlerine uygun olarak hazırlanmış içeriklere verilen isimdir. Başta da bahsettiğimiz gibi bazı SEO çalışanlarının ve dijital pazarlamacıların düşündüğü gibi anahtar kelime yığınları değildir. SEO uyumlu makale veya SEO uyumlu içerik oluşturmaktaki en büyük amaç; özgün, kaliteli ve okuyucu dostu içerik oluşturmak ve bu içeriğin arama motorları tarafından daha rahat bulunmasını, analiz edilmesini sağlamaktır. Böylece arama motorları, arama terimlerini, içerik yazınız ve görsel materyalleriniz ile daha rahat ilişkilendirir.

Yeni bir web sitesi kuruyor ve doğru bir SEO çalışması nasıl yapılır diye merak ediyorsanız; Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yazdığım "Arama Motoru Optimizasyonu" yüksek lisans tezimi inceleyebilirsiniz.

 

SEO uyumlu makale nasıl yazılır

SEO Uyumlu Makalenin Faydaları Nelerdir?

Sitenizde SEO uyumlu makale olmasının çeşitli faydaları vardır:

1) İyileştirilmiş arama motoru sıralamaları: SEO makaleleri, web sitenizin bu anahtar kelimeler için arama motoru sıralamalarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek belirli anahtar kelimeler göz önünde bulundurularak yazılır.

2) Artan web sitesi trafiği: Daha yüksek arama motoru sıralamaları, web sitenize daha fazla organik trafik sağlayabilir.

3) Daha iyi kullanıcı deneyimi: SEO makaleleri, kullanıcı düşünülerek yazılır ve web sitenizin ziyaretçilerine değerli bilgiler sağlamak için tasarlanır. Bu, web sitenizdeki genel kullanıcı deneyimini geliştirmeye yardımcı olabilir.

4) Artan güvenilirlik: Web sitenizde yüksek kaliteli, bilgilendirici içerik sağlamak, markanızın sektörünüzde bir otorite haline gelmesine yardımcı olabilir, bu da izleyicilerinizin güvenilirliğini ve güvenini artırabilir.

Genel olarak, SEO makaleleri, web sitenizin arama motoru performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmenin yararlı bir yolu olabilir.

SEO Uyumlu Makale Yazmak ve SEO Uyumlu Makale Yazım Kriterleri

Google Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Başlangıç Kılavuzu dokümanına göre “özgün ve kaliteli içerik” tüm SEO kriterleri içinde en önemlisidir. Kaliteli SEO uyumlu makale size sadece Google arama sonuç sıralamalarında yüksek sıra getirmez. İçinde anahtar kelime geçen ve ziyaretçi çekeceğini önceden hesaplamadığınız tüm diğer uzun kuyruklu terimleriniz için de ziyaretçi trafiği çeker. Semantik tabir edilen bu arama terimleri ile tahmininizden de fazla ziyaretçi trafiği sağlarsınız.

En Önemli Çıkarım; okuyucuya saygı duyan, yararlı olmayı hedefleyen, sorulan soruya cevap olan SEO uyumlu makaleler istenen başarıyı getirir.

SEO Uyumlu Makale Yazmanın Kriterleri Nelerdir?

  1. Sitenizin Genel SEO Durumu
    Bir makale ne kadar iyi olursa olsan bazen uzun süre arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ilk sıralarda yer almayabilir. Sitenizin genel SEO durumu makale sıralamasını etkiler. Bu sürenin bazen bir seneye kadar uzadığını gördüm. Ancak makaleniz gerçekten iyi ise çoğu zaman sitenizin durumu ne olursa olsun daha iyi sıralara doğru yükselecektir.  Okuyucunun yararını gözeten her bir makale başarılı olur. Ama sitenizin genel SEO durumu çok başarısızsa makalenizin istediğiniz oranda başarılı olmaz. Sitenizin uyması gereken web tasarım kritelerini ve SEO kriterlerini öğrenmek için linklere tıklayabilirsiniz. SEO uyumlu makale yazımında ne kadar başarılı olursanız olun sitenizin altyapısının da SEO kiterlerini sağladığından emin olmanız gerekir.

  2. Makale Konusu
    SEO uyumlu makale konusunu seçerken ideal olanı bir soruya cevap olan makaleler hazırlamaktır. Ne? Ne zaman? Nedir? Nasıl? Nerede? Kim? Yani 5N 1K sorularına cevap veren makaleler en iyi trafiği yakalayacak makalelerdir. SEO uyumlu makale konularını bulmak için en basit yol Google aramalarında ilk sıralardaki sonuçlardan sonra gelen "kullanıcılar bunları da sordu" bölümüdür. Google Trend ile de hangi aramaların daha öne çıktığını da bulabilirsiniz. Bunun yanında SemRush gibi SEO araçları da sizin için kullanıcıların hangi arama kelimelerini ve sorularını sorduğunu bulacak araçlara sahiptir. Devamlı üyelikleri pahalı olsa da SemRush haftalık bedava üyelikleri ile de projelerinizi detaylı şekilde analiz edebilir farklı arama terimi önerileri alabilirisiniz.

  3. İstikrar
    İçerik girişinde istikrar başarıyı getirir. Sürekli ve düzenli makale yazmak Google algoritmalarının sevdiği bir çalışma tarzıdır. 100 makaleyi bilgisayarda yazıp sonra web sitesine yükleme yapmayın. Google algoritmaları bunu doğal ve iyi bir iş olarak algılamayacaktır. Doğrusu her makale biter bitmez web sitesine eklemektir.

    icerik net
  4. Daha Fazla Kelime İçeren İçerikler
    Birçok SEO firmasının sitesinde ideal makalenin en az 300 kelimeden oluşması gerektiği yazar. Ama konu başlığından uzaklaşmadan okuyuculara yararlı bilgiler veren uzun makalelerin başarısı daha fazladır. 1500 kelimeye kadar olan makaleler giderek daha popüler olmaya başladılar. Fakat iyi bir soruya cevap veren kısa bir makale de en az uzun makaleler kadar başarı sağlayabilir.

  5. Başlık ve Ara Başlıklardan Oluşan Düzen
    Makalenizi okumayı kolaylaştırmak için başlık ve ara başlıklar ile yazı düzenini dizayn edin. Tüm başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması doğru değildir. Tamamen büyük harf ile yazılan cümleler internet dünyasında bağırmak anlamına gelir. Başlıklarda ilk harf büyük harf, sonrasını ise küçük harf ile devam edin.

  6. Anahtar Kelime Oranı
    Bir metin içinde bir teriminin arama yazılımları tarafından"arama terimi" olarak kabul edilmesinin bilimsel bir oranı vardır. Birçok yerde farklı değerler okusanız da doğru değer %5 ila % 8 arasındadır. Bu değerler yazı madenciliği (text mining) biliminden gelen değerlerdir. O kadar bilgisayar mühendisliği dersi bir işe yarasın değil mi? İlk sıralarda yer almasını istediğiniz terimi, makale içinde bu orandan az kullanırsanız anahtar kelime olarak algılanmaz. Daha fazla sayıda kullanırsanız makaleniz spam olarak algılanabilir. Bir kelime teriminin anahtar kelime olarak değerlendirilmesi için sayfa içinde de o kelimeden daha fazla sayıda kelime geçmemesi gerekir. Burada dikkat edilecek nokta; Türkçe de sık kullanılan bağlaç ve sıfatların da orana dahil olduğudur. Yani “bir”, “çok”, “ve”, “veya” kelimelerini anahtar kelimeden fazla kullanmayın.

    SEO uyumlu makale nasıl yazılır
  7. Tam Eşleşmeli Arama Terimleri Kullanma
    Arama terimleri birkaç kelimeden oluşuyorsa makale içinde sıralı yerine tam eşleşmeli kullanıldığınızdan emin olun. Araya başka kelimelerin girmemesine dikkat edin. Örneğin “araç kiralama firmaları” arama teriminiz ise sayfada da bu şekilde yer almalıdır. Araç…(başka kelimeler)…kiralama firmaları” yazmak ile tam eşleşmeli yazmanın etkisi farklıdır.

  8. Yazım Kurallarına Özen Göstermek
    Yazım kurallarına mümkün olduğunca uyun. Google okunması kolay içerikler talep eder. Noktalama işaretleri bunu sağlar. Ayrıca doğru koymadığınız veya kullanmadığınız noktalama işaretleri sizi okuyucunun gözünden de düşürür. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmayı unutmayın. Ve mutlaka İstanbul Türkçesi kullanın. “gidicem”, “gelecem” değil, “gideceğim”, “geleceğim” yazın. Kendi şivenize değil, Türkçe Dil Kurumu’nun belirlediği kurallara göre yazı yazın. Her cümleniz bir özne, nesne, sıfat ve sonda fiil kuralına uymasına çalışın. Fiili olmayan muallak ve havada cümleler kullanmaktan kaçının. İstediğiniz arama terimlerini vurgulayın. Okuyucu için vurgulanmasının doğru olduğunu düşündüğünüz kelime ve cümleler için kalın harfler kullanın. İmla kurallarını bu kriter için gevşetebilirisiniz.

  9. Kısa ve Akıcı Cümleler Kullanın
    Kısa cümleler ile yazmak okunmayı kolaylaştırır. Paragrafları da doğru oluşturun. Tek cümleden oluşan paragraflar kurmaktan kaçının. Bir paragraf en az 4 ila 5 cümleden oluşmalıdır. Amaca hizmet etmiyorsa sürekli paragraflar ile akıcı metni bölmenin bir anlamı yoktur.
  10. Akademik Yazım Kuralları En İyisidir
    SEO uyumlu makale
    yazmayı hedeflediyseniz akademik dünyanın diline yakın bir dil kullanın. Sonuçta Google’ı ortaya çıkaran Larry Page ve Sergey Brin akademisyen kökenli kişilerdi. Ve neredeyse tüm Google çalışanları da akademi kökenli insanlardır. Doğru makale kriterlerinin akademik tez yazım kurallarına yakın olmasından daha doğru ve doğal anlayış ne olabilir ki?

  11. Kişisel Hitaplardan ve Yasaklı Kelimelerden Kaçının
    Kişisel hitaplardan ve argodan mümkün olduğunca kaçının. Özellikle sağlık, diyet gibi konularda makale hazırlıyorsanız, spesifik ilaç isimlerini ve tartışmalı tedavi isimlerini anmaktan kaçının. Bu tip terimlerin geçtiği sayfalarda Google Ads reklamlarında da sorunlar yaşanmaktadır. Google reklamlarınızı kabul etmeyebilir veya sınırlı gösterim ile reklama çıkar. 

  12. Makale Kategorileri Oluşturun
    Makaleleriniz ortak bir konuya sahipse web sitenizde başlığı ilgili anahtar terim olan tek bir kategoride toplamak doğru bir düzenleme olur.

  13. Web Sitenizin Konusu İle İlgili Makaleler Yazın
    Makalenizde sektörünüz ile bir soruna odaklanmak iyi bir ziyaretçi trafiği sağlayacaktır. Yani sitenizin ve anahtar kelimelerinizin odaklanmadığı ama sadece iyi bir konuya iyi bir cevap olduğunu düşündüğünüz makaleleri sitenize taşımak başarı getirmeyecektir. Bunun istisnaları dergi ve haber siteleridir.

  14. Google Search Console Kullanmayı Öğrenin
    Makalenizi yazdıktan sonra Google Search Console ile hemen makalenizi Google’a indeksletin. SEO uyumlu makaleyi yazdıktan sonra kullandığınız web sitesinin güncel xml site haritaları kullandığından emin olun. Bunlar sitemap.xml şeklinde olabildiği farklı şekillerde de çıktı üretebilir. Ama genel olarak hepsi ".xml" uzantılıdır. Sitenizin bir site haritası olduğundan ve bu site haritalarının Google Search Console'a eklenmiş olduğundan emin olmak için mutlaka web tasarımcınız ile görüşün.

  15. İçeriklerinizi Sık Sık Güncelleyin
    Güncellenen içerikler öne çıkmaya daha meyillidir. SEO uyumlu makaleyi yazdık, artık sonusuza kadar rahatız diye düşünmeyin. Google güncel olanı çok sever. Ara sıra yararlı bilgiler ekleyerek makalenizi güncelleyin. Yeni konularda makaleler üretmek yerine eski makaleleri geliştirmek daha yararlı olur. Bu güncellemeleri de Google Search Console ile Google'a anında indeksletin.

    SEO uyumlu makale nasıl yazılır
  16. Makalenizin Tek Bir Konusu Olsun
    SEO uyumlu bir makalenin
    temel şartlarından biri de tek bir konusunun olmasıdır. İçerik odağının ilerledikçe değişmediğine emin olun. Makalelerinizi sandviç yöntemi ile yazın. Başlangıç paragrafında konunun genel bir özetini verdikten sonra konuyu içerikte geliştirin. Yine son paragrafta konunun kısa bir özetini yapıp sonuçları yazarak neticelendirin. Böyle bir yazım her zaman mümkün olmasada ideal olanı budur.

  17. Maddeler Halinde Yazın
    Son yıllarda Google aramalarında maddeler halinde yazılan içeriklerin öne çıkan içerikler bölümünde sıklıkla yer aldığını fark ettim. Başlarında sayı olan maddeler halinde açıklamalarınızı yapın. Maddeler halinde yazmak daha az yazım hatası yapmanıza da yardımcı olur.

  18. Tercümelerden Makale Üretin
    SEO uyumlu makale yazmanın ve üretmenin
    en bilindik yolu başka dillerden yapılan tercümelerdir. Ancak burada birkaç handikabınız olacağını unutmayın. Birincisi içerik kaynağını sizden önce bir başkasının da kullanmadığından emin olun. Bunun için tercüme yaptığınız metin içinden alıntılar yaparak www.copyscape.com gibi kontrol sitelerinde kontrol edin. Tercüme yaptığınız içeriğin özgünlüğünü garanti etseniz dahi Google Translate ile yapılan çevirilerin mutlaka elden geçirilmesi gerekir. İçeriği tamamen aynen kullanılması çok anlamsız cümlelerinde kullanılmasını beraberinde getireceği gibi okuyucunun siteniz ile alay etmesine dahi neden olabilir. Ayrıca birebir yapılan Google Translate çevirileri Google algoritması ile her geçen gün daha çok tespit edildiği için yarar oranları azalmaktadır. Yani mutlaka makale yazımında okuyup tekrar bir düzenleme yapmak gerekir. Bu düzenlemede de yukarı da okuduğunuz özellikleri uyarlamak ideal olacaktır. Google Translate kullanacaksanız direkt bu adresten çeviri yapın.( https://translate.google.com/ ) İlginç bir şekilde Chrome çeviri modülü ile yapılan çeviriler bu adresteki sonuçlar gibi başarılı olmuyor. Tercüme yaparak oluşturduğunuz içeriklerin uzunluğundan Google algoritması şüphe edecektir. Bu şüphe akademik yazılara olan bakış açısı ile aynıdır. O yüzden içeriğin kaynağı direkt bilginiz değilse yazıların sonunda kaynaklara link vermek yazınıza zarar vermez. Yazınızın asıl sahiplerine linkler verirseniz Google algoritmaları bu makaleleri daha değerli bulacaktır. Ayrıca içinizdeki bu makaleyi çevirip sitemde kullandım, etik mi değil mi sorularından bir nebze kurtulacaksınız.

    icerik net

  19. Makalenizin İçinde Bağlantı Kullanma
    SEO Uyumulu makale yazarken
    bir diğer önemli nokta; okuyucuyu siteniz içinde dolaştıracak ilgili linkleri yerleştirmektir. Önceki, sonraki içeriklere bağlantılar verin. Uzun bir yazı yazmak, öne çıkmak için iyi bir yol olsa da tüm konuyu tek bir makaleye dökmek yerine bir kaç farklı makaleye de bölebilirsiniz. Böylece okuyucu linkler ile siteniz içinde dolaşır. Hem konunun anlaşılması kolay olur. Hem de daha büyük bir sonuç elde edersiniz; Google için önemli değerlendirme kriteri "Hemen Çıkma Oranını" düşürmüş olursunuz. Güzel fikir ne dersiniz?

  20. Makalede Görsel Kullanımı
    Ben kesinlikle çok dikkat etmesem de bir makaleyi resimler ile süslemek iyi fikirdir. Hem okuyucuyu o sayfada daha fazla süre tutarsınız hem konuya odaklanmasına yardımcı olursunuz. Kullandığınız resimlerin lisanslı olmasına özen gösterin. Türkiye'de bazı para avcısı avukatlar maalesef bu resimleri bahane ederek lisanssız resim kullanan site sahiplerinden para sızdırmaya çalışıyorlar. Evet lisanssız resim kullanmak etik ve yasal değil ama bu avukat müsvetteleri de aslında o görsel satış firmalarının asli yetkilisi değiller. Yasal boşluktan faydalanarak dava tehdidi ile web sitesi sahiplerini sıkıştırıyorlar. O yüzden bu kişiler ile muhattap olmak yerine lisanslı veya lisansı bedava olan görseller kullanın. Bu görsellerin özgünlüğünü de üzerilerine koyacağınız genişçe bir filigram logo ile sağlayabilirsiniz. Elbette bu logo sizi lisans olayından kurtarmaz ama Google için resimleri özgün kabul edilmesini sağlayacaktır. Ama görsel kullanımında kullandığınız görsellerin Google Page Speed Insights testlerini geçecek şekilde optimize edildiğinden emin olun.

    SEO uyumlu makale nasıl yazılır
  21. Makale Meta Tanımlamalarını Yapın
    Makale başlığı makaleye olan linklerdeki karakter sayısını kısa tutulmalıdır. Makale (title) başlığı 60 ila 70 karakter arasında olmalıdır.
  22. Makale Meta Tanımı
    "Meta Description
    ” yani meta tanımlamasını 150 ila 160 karakter arasında olacak şekilde yazın. Google arama sonuçlarında linkten sonra içeriğin ne olduğunu ve nasıl göründüğünü genellikle bu bölüm belirler.

  23. Makale Linkinde Arama Terimi Kullanın
    Anahtar kelime terimlerinin hem makale linkinde, hem makale başlığında (title) ve makale tanımlamasında (meta description) geçmesini sağlayın. Arama terimlerinin bu bölümler dışında içerikte makalenin ilk cümlesinde ve son paragrafında geçmesini de sağlayın. Makale linkinde ve başlığında sadece büyük harf kesinlikle kullanmayın.

  24. Canonical Etiketini Kullanın
    Aynı makaleye birkaç link veriliyorsa o linklerden birinin "canonical" etiketi ile taşıması gerekir. Bu Google indekslemesinde o etiketli makalenin kullanılacağını Google yazılımlarına ifade eder. Böylece "duplicate" isimli tekrar eden link sorunundan kurtulmuş olursunuz.

  25. Makale Anahtar Kelimeleri (Keywords) Kullanmak
    Makalenin hangi anahtar kelimeler ile ilgili olduğunu yazmak yararlı olarak görülen bir uygulamaydı. Ancak şu aralar bu yarar hakkında pek çok kaynakta tartışma vardır. Yine de içerik yönetimine sahip web sitelerinde bu kısımları dolduruyoruz. Makalenin "anahtar kelimeler, keywords" kısmını yazarken (kelime1, kelime2, kelime3,...) şeklinde bir yazım izliyoruz. Bu eski moda "keywords"ler yerine yeni anahtar kelime düzeni olarak sunulan "rich snippet" (zengin sonuçları) kullanmak çok daha yararlı olacaktır. Elbette bunun için web sitenizin altyapısının ek yazılımlara sahip olması gerekir.

    SEO uyumlu makale nasıl yazılır

  26. Makale Link Aliası
    Makalenin tarayıcıdaki görünen linkini ifade eder. Burada ilginç bir deneyim ve farklı bir kullanım önerisi yapacağım. Makale “alias” ı yani görünen linkte Türkçe karakter kullanmanın SEO analiz sitelerinin uyardığının aksine Google için bir sakıncası olduğunu görmedim. Aslında yararı olduğunu bile gözlemledim. Örneğin; “https://www.ankailaclama.com/b%C3%B6cek-t%C3%BCrleri.html” bu şekilde gözüken linkim, “Böcek” araması gibi çok temel bir kelime aramasında ilk sayfada geldi. Ve linki tarayıcıda https://www.ankailaclama.com/böcek-türleri.html” şeklinde görülüyordu. İngilizce'ye dayalı analiz yapan SEO analiz yazılım ve sitelerinin Türkçe analiz yapamıyor. Birçoğu latin extended ve UTF-8 karakter kodlamasını yok sayıyor. Hatta SEO analiz sitelerinin “meta title” ve “meta description”da da yine hatalı sonuçlar verdiğini görüyorum. Örneğin “ü” harfini “%C3%BC” şeklinde görmesinden kaynaklı "başlıkta fazla karakter kullanımı var" diye uyarı veren birçok SEO analiz sitesi ile karşılaştım.

  27. Makale Gövde Metni Kurgusu
    SEO uyumlu makale de Google'ın tavsiyesi H etiketleri kullanılmasıdır. O yüzden makale içeriğiniz hakkında yukarıda verdiğim temellerin yanı sıra H etiketleri ve <strong>, <bold> etiketleri kullanımına da değinelim.
    Makale sayfanızın sadece bir H1 etiketi olması tavsiye edilmektedir. Ancak H2 Etiketi veya H3 Etiketleri konusunda tartışmalar vardır. Yurtdışı SEO analiz sitelerinden gelen bir alışkanlık ile 4 H2, 6 H3, 8 H4 gibi sayılar mevcuttur. Ancak bunlar bağlayıcı değildir. Ancak sıralama konusu gereklilik ile ilgilidir. Yukarıdan aşağıya başta tek bir H1 etiketi olacağı açıktır. Ardından H2 etiketleri ve H2 etiketleri arasında H3 ve H4 etiketleri kullanılabilir. Bir makalede tavsiyem mutlaka 1 H1, en az 3-4 H2 etiketi kullanın. H3 ve H4 etiketlerinin kullanımı ise makale içeriğinin uzunluğuna ve düzenine göre değişir. Burada temeli tez yazım kuralları olarak görmek akla gelen nasıl olmalı sorularına cevap verecektir. Tez yazımında sadece büyük harf kullanılan bölüm başlıklarını ihmal ederek bir tez yazım kılavuzunu makale içi H etiketlerini yerleştirmek için baz alabilirsiniz.
    Önemli anahtar terimleri yine cümle içinde olsa da H içine alabilirsiniz. Diğer anahtar terimleriniz için <strong> ve <bold> etiketleri kullanın. Bir cümleyi vurgulamak için de yine bu etiketlerden yararlanabilirsiniz. Ancak bunu %5 ve %8 kuralını unutmadan yapın. Yani 1000 kelimelik bir makalede en fazla 50 ila 80 anahtar kelime teriminin olduğuna göre <strong> ve <bold> etiketini de bu düzeyde kullanın.

  28. Makalede Kaynak Gösterme ve Kaynak Linklemesi
    Makale konusu içinde site içi link kullanımı yararlıdır. Kullanıcıyı sitede daha fazla tutma şansınızın oluşmasını sağlayacaktır. Bu da sitede geçirilen süreyi artıracaktır. Başka sitelere link verecekseniz mutlaka linklerinizde "noopener, noreferrer, nofollow" etiketlerini kullanın. Bu etiketler sitenizin rank puanından linklediğiniz sitenin faydalanmasını bir nebze engeller. Eğer linklediğiniz sitenin puandan yararlanmasını istiyorsanız "dofollow" etiketi verebilirsiniz. Yine tecrübe ile gördüğüm bir özellik uzun makalelerde makale altında kaynak göstermek ve bu kaynağa “nofollow” link ile bağlantı kurma sayfanın güvenirliliğini hem okuyucu hem algoritmalar için arttırdığından dolayı yararlı bir uygulamadır. Zaten bir içeriği bir başka yerden alıntılamış ve değiştirerek yazmışsanız etik olan da bu davranış olacaktır.

  29. Makale Yapısal Verisini Oluşturun
    SEO uyumlu makale denildiğinde artık zengin veri (rich snippet) olarak adlandırılan yeni yapısal veri tanımlamalarını önemli hale gelmiştir. Schema.org kaynaklı bu sistemdir. Google halen bu zengin veri işaretlemesini bir rank sinyali olarak görmese de indekslemede kolaylık sağladığını ilan etmiştir. Yani SEO uyumlu bir makale yazmak hedef ise rich snippet'lar Google’a makalenizi uygun bir şekilde indeksletmenin önemli bir yoludur. Yapısal veri tanımlaması yapmak için Google Yapısal Veri İşaretleyici’yi, doğru bir şekilde işaretleme yaptığınızı anlamak için de Google Zengin Sonuçlar Veri Testi'ni kullanabilirsiniz. Daha etkin ve verimli yol web sitesi yazılımınız Wordpress veya Joomla ise yapısal veri işaretleme konusunda sizi yönlendirecek bileşen yazılımları kullanmaktır.

  30. Makalede Etiket Kullanımı
    Makale sonunda yer alan etiketler (tag) kullanıcıları site içinde dolaştırmak adına faydalıdır. Ancak bu etiketleri Google’a indeksletmek kötüdür. Bu etiketler sayfa oluşturucusu tarafından istenilen sayıda oluşturulduğu için bir nevi sahte linktir. Etiketlerin "Robot.txt" dosyası ile indekslenmesini engelleyebilirsiniz.

  31. Paylaşım Butonları Kullanma
    Makalenizin paylaşılması ziyaretçi trafiği ve yeni backlinkler kazanmanın iyi bir yoludur. Makalenizin sonunda paylaşım butonları koymayı unutmayın. İçerik yönetim sistemlerinin pek çoğunda bu özellik ek bir yazılımlar ile ilave edilebilmektedir.

SEO uyumlu makale nasıl yazılır

Hangi İçerikler İçin SEO Uyumlu İçerik Yazılır?

Web sitenizdeki her içeriğin SEO uyumuna göre yazılması müthiş olacaktır. Bunun yanında ilk başlangıç noktası web sitenizin ana sayfası olacaktır. Web sitenizin ana sayfanızın işiniz ile ilgili arama terimlerini, ürünleri, hizmetleri ve işiniz ile ilgili en sık sorulan soruları ve cevapları içermesine çalışmalısınız.

Ana sayfadan sonra seo uyumu yakalayacağınız makaleler ürün ve hizmetleriniz bölümü olacaktır. Tüm ürün ve hizmetlerinizin açıklamasının yukarıdaki kriterlere göre yazılmasını sağlamak sizi rakiplerinizden ayıracaktır.

Ardından blog sayfaları ile seti tamamlayın. Blog yazılarında işiniz ile ilgili sorulara cevaplar veren SEO uyumlu makaleler ile bitirici vuruşu yapın!

 

SEO Uyumulu Makale Hakkında En Merak Edilen Soru;

Makale Yazmak İçin O Kadar Emek Verdim, Rakiplerim Makalelerimi Çalıyor. Ne Yapmalıyım?

En çok kaygılanılan konu budur. Onca emek veriyorsunuz birileri gelip makaleyi çalıyor. Eğer web tasarım altyapınıza güveniyorsanız bırakın makalenizi çalan çalsın. Eğer sitemap.xml dosyalarınız aktif ise zaten en fazla günlük olarak Google'a makalenizi indeksletecektir. Ya da her makaleyi yazdıktan sonra Google Search Console ile sizde bunu manuel şekilde yapabilirsiniz. Eğer biri o aşamadan sonra makalenizi çalarsa o site kopyacı, siz kaynak site olursunuz. O sitenin linklerini aşağılara alır. Makalenizi yukarı sıralara doğru taşır. Bunun yanında, sitenizde teknik içerik varsa ve sizde bunun alınmasını istemiyorsanız noterden ekran görüntüsü alarak üzerinize bir nevi lisanslayabilirsiniz. Bir rakip bu içeriği alırsa bu belge ile ona dava da açabilirsiniz. Bırakın gerisini o düşünsün. 

SEO uyumlu makale nasıl yazılır? SEO uyumlu içerik nasıl hazırlanır? hakkındaki bu makaleyi güncellemeye devam ediyorum. Bu ve tüm makalelerimin herkese yararlı olmasını dilerim. Yazım ve imla hatalarına dikkat edin yazmama rağmen bu okuduğunuz makalede ve diğerlerinde ben de pek çok imla ve yazım yanlışı yapıyorum. Her güncelleme ile bu hataları da düzeltmeye çalışıyorum. Sürekli güncellene güncellene bu içerik yaklaşık 8 sayfalık bir içerik oldu. O yüzden gördüğünüz hatalar için şimdiden affedin. Bir nevi terzi kendi söküğünü dikemez durumu yaşıyorum. Ancak tüm kuralların önünde SEO uyumlu makale hazırlamada ilk kuralımız her şeyin önünde geçerli. Okuyucuya yararlı olmak ve Google arama sıralamalarının ilk sıralarında yer almak için SEO uyumlu içerik hazırlıyoruz. İlk sıralarda gelip sizi ve okuyucuyu mutlu eden bir makaledeki yazım hatalarını okuyucu mazur görecektir. Ama tüm SEO detaylarına mükemmel uygun es kazada ilk sıralarda gelen kötü içerikli vakit çalan bir makale için hiç bir okuyucu sizi affetmeyecektir. Ve emin olabilirsiniz ki arama motorları da öyle. Okuduğunuz için teşekkür eder, başarılı ve sağlıklı günler dilerim.

Kaynak: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezDetay.jsp?id=wDp0-q_S7UZT6UxFZ9GdsQ&no=UPPJbVzn3XEnRabDsFAqzA

Okunma 10079 defa